Obliczania Przyspieszenia
wiśnia: | | km | |
Samochód poruszał się ruchem jednostajnym prostoliniowym z szybkością 80 |
| przy |
| | h | |
| | km | |
wyprzedzaniu które trwało 15 sekund zwiększył szybkość do 100 |
| .Oblicz przyspieszenie |
| | h | |
samochodu przy wyprzedzaniu.
21 lis 20:00
REx: a=Δv/Δt
Δv=(100−80) km/h =...
Δt=15s
21 lis 20:31
Grześ: jeszcze dodam, że trzeba zmienić km/h na m/s
21 lis 20:31
Gustlik: Δv=20 km/h:3,6=5,56 m/s
| | Δv | | 5,56 | |
a= |
| = |
| =0,37 m/s2. |
| | Δt | | 15 | |
22 lis 00:48