rozwiąż nierówność
astral: rozwiąż nierówność:
21 lis 19:59
think: a gdzie ta nierówność?
21 lis 20:01
astral: aj, zamiast = będzie ≤
21 lis 20:02
think: | x2 | | 1 | |
| ≤ |
| / *(12*(4 + 9x4)) możemy przez to pomnożyć gdyż są to wyrażenia |
| 4 + 9x4 | | 12 | |
któe nie przyjmują wartości ujemnych.
12x
2 ≤ 4 + 9x
4
podstaw t = x
2 ⇒ t ≥ 0
i do rozwiązania zostaje dość prosta nierówność kwadratowa.
21 lis 20:05
astral: ano tak zrobilem, wyszlo t = 2/3
czyli x=√2/3
co się nie bardzo zgadza bo przedział wychodzi (−∞;√2/3) a w odp jest x∊R
21 lis 20:08
think: a mi wychodzi:
(3t − 2)2 ≥ 0
po odwróceniu podstawienia:
(3x2 − 2)2 ≥ 0 i to jest prawda dla dowolnego x, bo a2 ≥ 0
21 lis 20:11
think: z tym a2 chodzi o dowolne wyrażenie podniesione do kwadratu, że przyjmuje ono wartości
nieujemne...
21 lis 20:11
astral: aha, wynik ten sam wyszedł ale źle go zinterpretowałem
dzięki wielkie
21 lis 20:13
think: ano proszę

życzę udanych interpretacji
21 lis 20:16