dlugosc przekatnej kwadratu i jego pole
ziri: W kwadracie ABCD wierzchołek A ma współrzędne (2,0), a jedna z przekątnych zawiera się w
prostej o równaniu y=2x+1
Oblicz
a)długosc d przekątnej kwadratu
b)pole kwadratu
prosze o szybka pomoc!
21 lis 19:58
REx: oblicz dodległość punktu A od prostej y=2x+1 (odp,√5)
więc d=2√5
P=d2/2
stąd P=10
Dobry program do takich obliczeń: Geogebra
21 lis 21:11
ziri: poprosilbym o wiecej informacji bo nie rozumiem skad wzial sie ten pierwiastek
21 lis 21:43
22 lis 00:15