lb
KM: Wyznacz równanie wektorowe prostej 2x+3y=5.
Nie wiem jak to zrobić, niestety nie mieliśmy tego na wykładzie
21 lis 19:55
KM: Może ktoś ma jakiś pomysł?
21 lis 21:40
Mateusz:

Nie było nic na wykłądzie a dali wam do domu no co za nauczyciele

równanie wektorowe prostej l mozemy wyrazic tak:
l: OP=OP
0+t*u
l−prosta przechodząca przez punkt P
0 i równoległa do niezerowego wektora u
21 lis 21:50
KM: Mieliśmy tylko równanie prostej, jak mamy podany wektor albo przechodzącej przez 2 pkt, ale nie
zrobiliśmy żadnego przykładu, jak jest x i y.
No ale ten punkt to (2,5) a wektor 5? Bo nie wiem jak się mają x i y do tego wzoru.
21 lis 21:58
AS:

Niech będzie dana prosta p i dwa różne punkty A(x1,y1) i B(x2,y2) na niej położone.
Tworzę wektory
→ → →
OA = [x1,y1] , OC = [x,y] , AB = = [ax,ay] gdzie ax = x2 − x1 , ay = y2 − y1
Z reguły dodawania wektorów mamy
→ → → → →
OC = OA + AC = OA + k*AB gdzie k ∊ R
Wyrażając wektory przez współrzędne mamy równanie wektorowe prostej
[x,y] = [x1,y1] + k*[ax,ay]
W podanym przykładzie mamy dane: prosta 2x + 3y = 5
Obieram dwa punkty prostej np. A(1,1) , B(4,−1)
Wtedy ax = 4 − 1 = 3 , ay = −1 −1 = −2
Równanie wektorowe prostej: [x,y] = [1,1] + k*[3,−2] , k ∊ R
dla k = 0 mamy [x,y] = [1,1] czyli punkt A(1,1)
dla k = 10 mamy [x,y] = [31,−19] czyli pewien punkt prostej D(31,−19)
22 lis 13:51