W czasie 10s ciało przebyło ruchem jednostajnie przyspieszonym drogę równą 30m.
Asia: W czasie 10s ciało przebyło ruchem jednostajnie przyspieszonym drogę równą 30m.
Jego szybkość w tym czasie wzrosła pięciokrotnie. Oblicz szybkość początkową oraz
przyspieszenie ciała.
21 lis 19:40
jacek:

v
0=?
Pole trapezu pod wykresem jest równe liczbowo drodze przebytej przez ciało, więc
z tego v
0=1m/s
| | Δv | | 5v0−v0 | | 4v0 | |
a= |
| = |
| = |
| =.........skończ sama |
| | t | | t | | t | |
21 lis 20:15
Asia: dzięki
21 lis 20:27
Asia: A to też zrobisz Oblicz wartość siły napędowej samochodu o masie 1000kg, jaka na prostej drodze
200m powoduje jednostajny wzrost prędkości od 0m/s do 20m/s. Współczynnik tarcia kół samochodu
o powierzchnię drogi wynosi 0,3
21 lis 20:27