Oblicz pole prostokata
inka_pl: Punkt P należy do przekątnej DB prostokąta ABCD. Przez punkt P poprowadzono proste równoległe
do boków prostokąta ,które przecięły boki pionowe prostokąta w punktach E i F oraz boki
poziome w punktach G, H . Wiedząc ,że pole prostokąta PFCG jest równe 48 cm2 oraz IDPI
:IPBI=3:4,oblicz pole prostokąta ABCD
Wiemy ,że pole PFCG=polu AHPE = 48 cm2
W odp:jest 196 cm2
21 lis 19:31
brjbrb:
18 sty 19:54
Eta:

A taka wskazówka ( dane na rys) wystarczy
4a*3b=48 ⇒ ab=4
P
ABCD=7a*7b=49ab= 49*4=196
P
ABCD=196 cm
2
=================
18 sty 20:31