prawdopodobieństwo
zych : W SEKRETARIACIE STOJĄ DWA TELEFONY − ŻÓŁTY I CZERWONY. prawdopodobieństwo, ŻE W CIĄGU
NAJBLIŻSZYCH PIĘCIU MINUT ZADZWONI TELEFON ŻÓŁTY, JEST RÓWNA 0,5. prawdopodobieństwo, ŻE W
CIĄGU NAJBLIŻSZYCH PIĘCIU MINUT ZADZWONI TELEFON CZERWONY jest równe 0,4. Oblicz
prawdopodobieństwo, że w ciągu najbliższych pięciu minut zadzwoni co najmniej jeden z
telefonów.
21 lis 19:18
Eta:
Telefony działają niezależnie od siebie, zatem zdarzenia są niezależne
Zż −−− zadzwoni żółty Nż −−− nie zadzwoni żółty
Zcz −−− zadzwoni czerwony Ncz −−− nie zadzwoni czerwony
to: P( Zż) = 0,5 P(Nż)= 0,5
P( Zcz)= 0,4 P( Ncz)= 0,6
zdarzenie A −−−− zadzwoni co najmniej jeden
zd. przeciwne do A
A' −− nie zadzwoni żaden = { ( Nź, Ncz) }
P(A')= P( Nż) *P{Ncz)=0,5*0,6= 0,3
to P(A)= 1− P(A') = ............
21 lis 19:40
wosia: 0,7
15 kwi 22:06