21 lis 19:14
M4ciek:
Gdyby nie te wykrzykniki to bym sie zastanowil

, ale skoro nie umiesz zapisac jak wszyscy i
czekac az ktos pomoze to wybacz.
21 lis 19:16
mena: Romb o boku długości 10 opisano na okręgu o promieniu 3. Oblicz pole rombu oraz miarę kąta
ostrego α tego rombu.
Lepiej?

proszę o pomoc!
21 lis 19:31
M4ciek:
Masz rysunek
21 lis 19:34
M4ciek: Zrob go i oznacz dane
21 lis 19:36
mena:

r=3
a=10
21 lis 19:53
Godzio:
Jeśli narysujesz sobie rysunek w zeszycie w miarę dobry to zobaczysz że promień to połowa
wysokości
P = a * h = ...
| | P | |
P = a2 * sinα ⇒ sinα = |
| = ... ⇒ α = ... |
| | a2 | |
21 lis 19:59
mena: z polem sobie poradziłem, gorzej z tym kątem, po przekształceniu wychodzi mi α=6 coś tu chyba
jest nie tak.
21 lis 20:08
Gustlik:
h=2r=6
a=10
P=ah=10*6=60
α≈37
o
22 lis 01:01