Witam. Proszę o pomoc
Trapez równoramienny mający podstawy, o długości 4 cm i 12 cm oraz kąt ostry o mierze 30
stopni, obraca się dookoła prostej zawierającej dłuższą podstawę . Oblicz objętość i pole
powierzchni powstałej bryły.
Czyli wyjdzie taki walec z przyczepionymi stożkami , obliczyłem x czyli ramię stożka z funkcj
cos wyszło mi 8√2/3 czyli można wywnioskować także , że x jest to tworząca stożka.\
V (bryły)= 2Vst+ Vwalca =......
Pc( bryły) = Pb(walca) +2Pb( stożka) =......
bo pole liczymy tak, jakbyśmy malowali tę bryłę (bo nie możemy wejść do jej środka)