Zadania- odcinki w graniastosłupach
Lidus: Chciałabym, aby ktoś spróbował mi pokazać jak zrobić te zadania...
1.Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokości h=4 i przekątnej podstawy d=4.
Wyznacz tangens kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy.
2. Oblicz długość przekątnej sześcianu o krawędzi a.
3. Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej sześcianu do podstawy tego sześcianu.
21 lis 19:00
voltage: 1. W podstawie masz kwadrat, więc a
√2=4 => a=2
√2
| | 4 | | 2 | |
tgα= |
| = |
| = √2  |
| | 2√2 | | √2 | |
21 lis 19:43
voltage: 2.Przekątna podstawy a√2 , czyli przekątna (k) z Pitagorasa
k2=a2+2a2
k2=3a2
k=a√3
21 lis 19:49
21 lis 19:51
Lidus: Dzięki śliczne
21 lis 19:53