Chemia:)
Wiola: zad.1
Podaj produkty rozpadu następujących jąder atomowych, pisząc równania tych przemian:
a) przemiana α28/13 Al−bez kreski ułamkowej tak jak zapisuje się pierwiastki na tablicy
Mendelejewa
b) przemiana β−228 89 Ac
C) przemiana β−87 36 Kr
d) przemiana α 221 87 Fr
? Ktoś wie?
Zad. 2. Przedstaw konfigurację elektronową podanych atomów w postaci pełnej, skróconej oraz
klatkowej:
a) 6 C (6 małe na dole jako elektron)
b) 12 Mg 12 małe na dole
c) 28 Ni
d) 34 Se
Zad. #. Zaproponuj sposób rozdzielenia wody wymieszanej z alkoholem etylowym i piaskiem, tak
aby otrzymać czyste substancje. Opisz czynności( lub czynność, jeżeli można to wykonać w
jednym etapie). ?
Czy ktoś mi w tym pomoże?
21 lis 18:16
Mateusz: Co to jest przemiana α
2 czy tez β
−2 czy to oznacza przemianę α tylko dwukrotną podobnie z
β
−
zad 2) dozwolony dla pierwiastków bloku d i f zapis według wzrastającej głównej liczby
kwantowej
z tym chyba nie powinnas miec problemu nop dla Mn będzie to wyglądało tak: [Ar] 3d
54s
2
jesli chodzi o rozdzielenie wody z piaskiem to wykorzystamy tu fakt ze piasek nie rozpuszcza
się w wodzie pozsostanie na dnie naczynia i mieszanina piasku i wody jest widoczna gołym okiem
metoda rozdzielenia jest taka na lejku umieszczamy sączek z bibuły i przelewamy mieszaninę
przez ten lejek po przelaniu na sączku pozostaje piasek natomiast czysta woda pozosotanie w
naczyniu ten spsob rozdziału mieszanin nazywany jest sączeniem lub bardziej fachowo
filtracją.
żeby rozdzielic wodę od alkoholu wykorzystujemy różnicę temperatur wrzenia wody i alkoholu
czyli metodę destylacji.
21 lis 21:34
Wiola: do Mateusza:
Zad. 1.
Faktycznie nie zwróciłam uwagi przy zapisie trochę namieszałam już poprawiam w miarę możliwości
zapisu oczywiście.
Podaj produkty rozpadu następujących jąder atomowych, pisząc równania tych przemian:
a) przemiana α (alfa) 28(u góry jak w ułamku ale bez kreski −liczba masowa atomu)13 (na dole
liczba atomowa) Al
b) przemiana β−(beta) 228 89 Ac
C) przemiana β− 87 36 Kr
d) przemiana α 221 87 Fr
Zad. 2.
Mam postać pełną i skróconą w/w pierwiastków ale nie umiem narysować klatkowej?
czyli:
a) 6 C (węgiel) = 1s2 2s2 2p2 p. pełna = (2 na dole He) w nawiasie kwadratowym tylko coś
mi klawiatura szwankuje i nie moge zapisac 2s2 2p2 p.skrócona
klatkowa ? ktoś wie? niestety mam problem
b) 12Mg (magnez)
c)28 Ni (nikiel)
d)34 Se(selen)
Zad: 3
Dziekuje Ci Mateusz za pomoc z tym zadaniem. Pozdrawiam
22 lis 15:16
Wiola: Zad. uzupełnienie
a) 6C (węgiel) = 1s2 2s2 2p2 − postać pełna = [2 He] 2s2 2p2 − postać skrócona chyba
dobrze? nie wiem jak narysować postać klatkową ?
b)12Mg (magnez) = 1s2 2s2 2p6 3s2 = [10 Ne] 3s2
postać klatkowa nie mam pojęcia? Pomocy? Mam tylko coś takiego K2L8M2?
c)28 Ni (nikiel) = 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d8 = [18 Ar] 3d8 4s2
Klatkowa?
d) 34 Se(selen) = 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p4 =[18Ar] 3d10 4s2 4p4
Postać klatkowa=? Mam coś takiego tylko K2L8M18N6
Ktoś mi pomoże?
22 lis 15:37
Mateusz:

Dobrze to zad 1)
28 Al α→
24 Na +
4 He
13 11 2
ogólny schemat przemiany α jest taki
A X→ A−4 +
4 He
Z Z−2 2
wiec dalej mysle ze nie będziesz miała kłopotu dalej przemiana β zazwyczaj jak nie ma podanej
która to β
+ czy β
− to chodzi zazwyczaj o przemianę β
− schemat tej przemiany znajdziesz w
książce lub na necie i zrobisz sama z układem okresowym nie jest to trudne
zad 2) C konfiguracje pełną dobrze zapisałaś skróconą tez klatkowo będzie to wyglądac jak na
rysunku jezeli nie wiesz jak napisac konfiguracje elektronową w systemie klatkowo−strzałkowym
to tłumaczyłem kiedys to innej osobie tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/60155.html
22 lis 15:41
Mateusz: selen lezy w bloku p a nie d czy f a wiec ta konfiguracja z rdzeniem gazu szlachetengo nie jest
prawdziwa co napisałem w pierwszym moim poscie cyt: dozwolony dla pierwiastków bloku d i f
zapis według wzrastającej głównej liczby
kwantowej
22 lis 15:47
Wiola:

ktoś sprawdzi czy dobrze może Mateusz?
Zad. 1
b) 228 89 Ac →przemiana β
− 228 90 Th + e
− czy tak?
c) 87 36 Kr →przemianaβ
− 87 37 Rb + e
−
d) 221 87 Fr →przemianaα 217 85 At +4 2 He
?
Zad.2
a) ten rys. jest do węgla klatkowa postać czy tak?
b) 12 Mg
rys.1. Moja propozycja?
22 lis 16:17
Mateusz:

przemiany ok
ten zapis klatkowy to dla atomu Mg

tak jesli tak to niestety jest on niepoprawny tzn
podpowłoka 3s ta ostatnia ma wyglądac tak jak na rysunku wyzej
22 lis 16:25
Mateusz:

Musisz pamiętac o regule Hunda i zakazie Paulego ale przy zapisie klatkowym szczególnie o
regule hunda która mówi :
Podczas zapełniania orbitali zdegenerowanych nalezy kierowac sie zasadą aby liczba elektronów
niesparowanych była jak największa elektrony niesparowane to te które mają jednakowy kierunek
spinu przykłąd na rysunku powyzej
22 lis 16:34
Wiola:

Mateusz sprawdzisz czy dobrze?
postać klatkowa
Zad. 2.c.d. Przedstaw konfigurację elektronową podanych atomów w postaci pełnej, skróconej oraz
klatkowej:
a) 6 C (6 małe na dole jako elektron)
b) 12 Mg 12 małe na dole
c) 28 Ni
d) 34 Se
postać pełną i skróconą podałam już wyżej podobno dobrze.
Postać klatkowa:
a)6 C− to ten twój rys. 1s (dwie strzałki) w 1 klatce, 2s (dwie strzałki),w 3 klatkach
złączonych 2p po 1 strzałce do góry w dwóch klatkach trzecia pusta.
b) 12 Mg − to ten mój rys. z poprawką w ostatniej klatce 3s dwie strzałki
c)28 Ni
22 lis 18:51
Wiola:

d) 34 Se (selen)
moja propozycja ale nie wiem czy dobrze?
22 lis 18:59
Wiola: Halo ktoś mi sprawdzi to zadanie z chemii proszę.?
22 lis 19:06
Wiola: pomocy?
Ktoś mi sprawdzi? Wydaje mi się że mogłam się pomylić w tych dwóch ostatnich czyli ostatnia
klatka z potrójnej może być pusta a po dwie strzałki dać wcześniej?
22 lis 19:26
Wiola: Halo jest ktoś kto to sprawdzi?
22 lis 21:58
Wiola: Ktoś mi sprawdzi to zadanko?
25 lis 19:15