wyznacz granice funkcji
PAweł:
21 lis 18:09
Basia:
rozłóż licznik i mianownik na iloczyn czynników 1 i 2 stopnia
licznik: Δ itd
mianownik: a3−b3=...........
21 lis 18:10
PAweł: mianownik x−1)(x2+x+1) ale licznik nie mam pojecia
21 lis 18:21
Basia:
policz Δ i pierwiastki x1 i x2
ax2+bx+c = a(x−x1)(x−x2)
niestety nic się nie skróci (chyba, że tam miało być +4
jeżeli jednak jest −4 to potwierdź napiszę Ci co dalej
21 lis 18:25
PAweł: licznik x−4)(x−1) jest −4
21 lis 18:26
PAweł: dobra mam granica jest −1
21 lis 18:28
Basia:
jeżeli jest −4 ⇒ Δ=25−4*1*(−4) = 25+16=41
pierwiastki są niewymierne i nic się nie skróci
21 lis 18:32
Basia:
Paweł to zła odpowiedź !
21 lis 18:36
PAweł: w tym przepadku tak.
21 lis 18:38
PAweł: zreszta ja juz mam dosc tych granic...
21 lis 18:39
Basia:
| | x2−5x−4 | | 1−5−4 | | −8 | |
limx→1 |
| = |
| = |
| |
| | x2+x+1 | | 1+1+1 | | 3 | |
| | 1 | |
i musisz zbadać granicę lewostronną i prawostronną |
| przy x→1 |
| | x−1 | |
| | 1 | |
x→1− ⇒ x<1 ⇒ x−1→0 i x−1<0 ⇒ |
| → − ∞ ⇒ całość → −∞*(−83)= +∞ |
| | x−1 | |
| | 1 | |
x→1+ ⇒ x>1 ⇒ x−1→0 i x−1>0 ⇒ |
| → + ∞ ⇒ całość → +∞*(−83)= −∞ |
| | x−1 | |
21 lis 18:46