Arkusz maturalny zadania zamknięte
:): Wiadomo, że a3−1/a+1:a2+a+1/a+1=4. Zatem a+1 jest równe: A. 6 B. 0 C. −2 D. 4
21 lis 18:07
Basia:
raczej nic nie wiadomo
albo napiszesz to porządnie, albo nadal nie będzie wiadomo
21 lis 18:12
Eta:
powinno być porzadnie zapisane ( myślę,że tak ...... ale tego nie wiem z Twojego zapisu
| | a3−1 | | a2+a+1 | |
|
| : |
| = 4
|
| | a+1 | | a+1 | |
a
3−1= ( a−1)(a
2+a+1)
dzielenie ułamków , to mnożenie pierwszego przez odwrotność drugiego:
otrzymasz:
| | (a+1)(a2+a+1) | | a+1 | |
|
| * |
| = 4
|
| | a+1 | | a2+a+1 | |
uprość i podaj wynik ..............
21 lis 18:13
:): dziękuje
21 lis 18:20
Eta:
21 lis 18:34