pomocy
:): Rozwinięcie dziesiętne ułamka zwykłego niewłaściwego "u" jest ułamkiem dziesiętnym okresowym,
który można zapisać w postaci 1,(xyz). Wiemy, że cyfra znajdująca się na 22 miejscu po
przecinku tego rozwinięcia jest równa 7, cyfra znajdująca się na miejscu 26 jest równa 3, a
cyfra znajdująca się na miejscu 15 jest mniejsza o 1 od cyfry znajdującej się na miejscu 26.
Licznik ułamka "u" jest równy:
21 lis 17:58
Basia:
na miejscu 22 jest x
x=7
na miejscu 26 jest y
y=3
na miejscu 15 jest z
z=3−1=2
zamień teraz
1,(732) na ułamek zwykły
21 lis 18:01