rozwiaz nierownosci przedstaw na osi liczbowej
broda1: 2
√5+4x≥x(
√5+1)
21 lis 17:47
21 lis 18:02
Basia:
2√5+4x = x(√5+1)
x(√5+1)−4x=2√5
x(√5+1−4)=2√5
x(√5−3)=2√5 /: (√5−3)
a teraz nie desperuj tylko dokończ rachunki, pozbądź się niewymierności z mianownika
21 lis 18:06
Eta:
4x − x(
√5+1) ≥ −2
√5
x( 4 −
√5 −1)≥ −2
√5
x( 3−
√5) ≥ −2
√5 ponieważ 3 −
√5 >0
to nierówność nie zmienia znaku przy dzieleniu przez 3−
√5
| | −2√5*(3+√5 | |
x ≥ |
|
|
| | (3−√5)*(3+√5) | |
x≥ ........ dokończ
21 lis 18:08
broda1: | | −6 | |
wyszedl mi wynik x≥ |
| cz moze być licznik (−) a mianownik(+) |
| | 9 | |
21 lis 18:22
Eta:
źle
x≥−
32√5 −
52
21 lis 18:31
broda1: z kąd to 10 w liczniku przeciez pierwiastek*pierwiastek znosi pierwiastek
21 lis 18:37
Eta:
Echhhh

−2
√5*
√5= −2*5 = −10
21 lis 18:48
broda1: dzieki teraz to zrozumiałem.Zegnam sie z wami
21 lis 19:04