wyznacz zbiór wartości;) bardzo proszę o pomoc
tomqek: wyznacz najwiekszy zbior w ktorym funkcja f(x)=|x+1|+|x−1| jest stała
2. Wyznacz zbior wartosci f(x)=√9−x2+√x−3+2{3}
21 lis 17:32
Basia:
ad.2
9−x2≥0 ⇔ x∊<−3,3>
x−3≥0 ⇔ x≥3
oba warunki muszą być spełnione, czyli dziedziną tej funkcji jest zbiór jednoelementowy
D={3}
stąd
ZW = {f(3)} = {23}
21 lis 17:43
Basia:
ad.1
przypadki:
1.
x+1≥0 i x−1≥0
wtedy masz
f(x)=x+1+x−1=2x
to nie jest funkcja stała
2.
x+1≥0 i x−1≤0
wtedy masz
f(x) = x+1−(x−1) = 2
czyli dla x∊<−1;1> f.jest stała
3.
x+1≤0 i x−1≥0
niemożliwe
4.
x+1≤0 i x−1≤0
to już policz sam
21 lis 17:47