RÓWNANIE KIERUNKOWE
agusia0762: a) Wynznacz równanie kierunkowe prostej. przechodzącej prze z oś OX pod kątem 30stopni
b)wyznacz równanie ogólnej prostej przez dwa punkty P(−4,7) Q(4,−3) c)znajdż długość
odcinka PQ i współrzędne środka odcinka PQ
21 lis 17:22
Tragos:
b) y= ax + b
7 = −4a + b
−3 = 4a + b
2b = 10
b = 5
7 = −4a + 5
−4a = −2
a =
12
y =
12x + 5
21 lis 17:26
Tragos: ojj pomyłka w b

7 = −4a + b
−3 = 4a + b
4 = 2b
b = 2
7 = −4a + 2
5 = −4a
a = −
45
y = −
45 + 2
21 lis 17:28
Tragos: c) przypomnij sobie wzór na długość odcinka i współrzędna środka odcinka
21 lis 17:29