granica ciagu
marek: Prosze o pomoc
x→0
nie wiem co z tym zrobic bo chyba odrazu nie moge za x podstawic 0
z gory dzieki za pomoc
21 lis 16:57
Grześ: | √1+x−√1−x | | √1+x+√1−x | | 1+x−1+x | |
| * |
| = |
| = |
| 2x | | √1+x+√1−x | | 2x(√1+x+√1−x) | |
| | 2x | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | 2x(√1+x+√1−x) | | √1+x+√1−x | |
21 lis 17:00
Grześ: Chyba jasne to jest

Teraz bezproblemowo możesz podstawić to zero
21 lis 17:03
marek: i teraz za x podtawiamy 0?
21 lis 17:03
marek: ok dzieki wszystko rozumiem
21 lis 17:04
marek: a mam jeszcze pytanie odnoscnie juz innego przykladu ktory mam w zeszycie
| | sinx | | sinx6x*6 | |
lim |
| = lim |
| =3
|
| | 2x | | 2x | |
x→0 x→0
No i nie rozumie tutaj dwoch rzeczy:
| | sin12x | |
− dlaczego tutaj jest sinx6x*6 moze powinno byc |
| *6 , a ja cos zle |
| | 6x | |
wpisale do zeszytu?
− dlaczego
sinx6x dązy do 1, czy dlatego, sin zawsze dazy do 1?
21 lis 17:18