Obliczanie silni
Gość: Czy mógłby ktoś rozwiązać zadania związane z silnią?
a) 4!−2!*3!=
b) 5!−2!*4!=
21 lis 16:52
think: Gość możesz to sam zrobić...
ile to:
4! =
2! =
3! =
2!*3! =
21 lis 17:02
think: lub inaczej 4! = 4*3!
masz
4! − 2!*3! = 4*3! − (1*2)*3! = 4*3! − 2*3! = 2*3! = 2*(1*2*3) = 2*6 = 12
21 lis 17:03
Gość: dzięki
21 lis 17:10
Gość: ale nie wiem co się stało z 4*3!
4*3! − 2*3! = 2*3! = 2*(1*2*3) = 2*6 = 12
21 lis 17:11
think: 
zredukowałam wyrazy podobne,
podstaw x = 3!
masz wtedy
4x − 2x = 2x
odwracamy podstawienie i mamy 2*3!
21 lis 17:25
think: tak samo jak działania na literkach
a + b − 3c − 6a + 5b − 3c = ... dodajesz te same literki do siebie w tym przykładzie tą samą
'literką' było 3!
21 lis 17:26
Gość: umie ktoś następne?
21 lis 17:27
Tragos: | | 10! | | 8! * 9 * 10 | | 90 | |
c) |
| = |
| = |
| = 30 |
| | 8!*3 | | 8! * 3 | | 3 | |
21 lis 17:30
Tragos: pozostałe podobnie
21 lis 17:31
Gość: ten przykład akurat łatwy
21 lis 17:33
Gość: ale w c jest chyba 8!*3! a nie 8!*3
21 lis 17:35
Tragos: | | 9! * 9! * 9! | | 8! * 9 * 8! * 9 * 8! * 9 | |
f) |
| = |
| = |
| | 10! * 8! * 8! | | 10! * 8! * 8! | |
| 9*9*8! | | 9*9*8! | | 9 | |
| = |
| = |
| |
| 10! | | 8! * 9 * 10 | | 10 | |
21 lis 17:37
Gość: juz mam b) 5!*2!−4!= 5*4!−(1*2)*4!= 5*4!−2*4!=3*4!=3*(1*2*3*4)=3*24=72
21 lis 17:40
think: zgadza się Gość, tylko na początku źle napisałeś bo masz 5! − 2!*4! ale dalej liczyłeś
poprawnie jak dla takiej rozpiski.
21 lis 17:42
think: a jak zauważyłeś błąd Tragosa to sądzę, że już sam potrafisz to zrobić poprawnie
21 lis 17:43
Gość: ok
21 lis 17:44
Gość: czyli w c) wyjdzie 15?
21 lis 17:45
think: zgadza się
21 lis 17:45
Gość: teraz biorę się za d)
21 lis 17:46
think: ok

poczekam i Ci powiem czy dobrze.
21 lis 17:46
Gość: nie wiem cy dobrze obliczyłem ale w d wyszlo mi 5,5
21 lis 17:48
think: dobrze
21 lis 17:48
Gość: nie wiem czy poradzę sobie z e)
21 lis 17:51
think: a w e) poprawny wynik to 3528

znikam

udanego siłowania się z silniami
21 lis 17:51
Gość: pomoże ktoś zrobić e)
21 lis 17:54
Gość: | 9!*7! | |
| nie wiem jak dalej zrobić |
| 6!*6! | |
21 lis 18:06
think: 9! = 6!*7*8*9
7! = 7*6!
21 lis 18:19
Gość: proszę o pomoc
21 lis 18:19
think: lub:
| 9!7! | | 7!*8*9*7! | | 7!*8*9*7! | |
| = |
| = |
| = |
| (6!)2 | | 6!6! | | | |
21 lis 18:21
Gość: dzięki
21 lis 18:26
abdi2200:
9!*7! 6!*7*8*9 * 6!*7
____ = _____________ (skracamy wszystkie 6!)= 7*8*9*7= 3528
6!*6! 6!*6!
21 lis 18:27
ludek: jak obliczyc taka silnie : 86/45
15 lut 14:59
xd: 120!*121/122
8 wrz 15:05