Macierze i indukcja matematyczna
MIchał: Dla podanych macierzy A obliczyć An dla kilku początkowych wartości n, następnie wysunąć
hipoteżę o postaci tych potęg i uzasadnić ją za pomocą indukcji matematycznej
1*
1 0 0
A= 0 −2 0
0 0 3
2*
1 1 0
A= 0 1 1
0 0 1
21 lis 16:48
Basia:
mnożyć macierze chyba umiesz ?
no to policz A2=A*A, a potem A3=A2*A i A4=A3*A
powinieneś zauważyć prawidłowość
21 lis 17:05
MIchał: tak to akurat umiem...
bardziej mi chodzi o wzor do przykladu 2
i o indukcje matematyczna
21 lis 19:16