graniastosłup
Alicja: Przekątna graniastosłupa czworokątnego prawidłowego ma długość 12 cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. oblicz pole powierzchni i objętość tego
graniastosłupa.
21 lis 16:45
dero2005:

dane Przekątna − D = 12 cm kąt α = 30°
h12 =
12
h = 6 cm
dD = cos 30° =
√32
d12 =
√32
d = 6
√3 cm
| | d√2 | | 6√3√2 | |
a = |
| = |
| = 3√6 cm
|
| | 2 | | 2 | |
V = a
2*h = (3
√6)
2 * 6 = 324 cm
3
P = 2a
2 + 4ah = 2* (3
√6)
2 + 4(3
√6)*6 = 18
√6 + 72
√6 = 90
√6 cm
2
21 lis 17:11