Prawdopodobienstwo
Puuliśka: Zapisz przestrzen zdarzen elementarnych dla: rzut kostka szescienna, ktorej trzy sciany sa
pomalowane na czerwono, jedna na bialo, jedna na żoltą i jedna na niebieska. Bo Ja to
zrobilam tak Ω={ (1,Cz), (2,B), (3,Ż) , (4, N) (5,Cz), ( 6, Cz)} Dobrze?
21 lis 16:44
Basia:
niestety nie
Ω={cz, b, ż, n}
i tyle
natomiast ważne jest, że
nie są to zdarzenia jednakowo prawdopodobne
bo
P(cz)=
12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
druga możliwość
Ω={cz
1,cz
2,cz
3,b,ż,n}
21 lis 17:39