Ktoś mi pomoże?
Wiola: Dla x= 3 − 2 √2 oraz y = 4+ √2 oblicz x + 3y oraz x * y. Wynik przedstaw w postaci a+b
√2.
Mi wyszło
a) x+3Y= 15 + √2
b)x*y= 12− 7 √2
Dobrze?
21 lis 16:41
Wiola: czy ktoś mi pomoże?
21 lis 17:19
Wiola: chyba w b się pomyliłam liczyłam jeszcze raz wyszło 8 − 5 √2 ? czy ktoś może to sprawdzić ?
dzięki
21 lis 17:27
Tragos: a) x + 3y = 3 − 2√2 + 3(4+√2) = 3 − 2√2 +12 + 3√2 = 15 + √2
b) x * y = (3 − 2√2) * (4 + √2) = 12 + 3√2 − 8√2 − 4 = 8 − 5√2
21 lis 17:34
Wiola: dziękuję
21 lis 17:42