log
kamilll: 2logx3 * log3x3=log9√x 3
pierwiastek z x jest u podstawie logarytmu
21 lis 16:28
Grześ: D: x∊(0,1)U(1,+
∞)
| | logx3 | | logx3 | |
2logx3* |
| = |
| |
| | logx3x | | logx9√x | |
| | logx3 | | logx3 | |
2logx3* |
| = |
| |
| | logx3+1 | | | |
log
x3=t
t+1=4t
2+t
21 lis 17:13
Basia:
x>0 i x≠1 i 3x≠1 i 9
√x≠1
x>0 i x≠1 i x≠
13 i
√x≠
19
x>0 i x≠1 i x≠
13 i x≠
181
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log3x3 = |
| = |
| = |
| |
| | log33x | | log33+log3x | | 1+log3x | |
| | 1 | | 1 | |
log9√x3 = |
| = |
| = |
| | log39√x | | log39+log3√x | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| 2+log3x1/2 | | 2+12log3x | |
stąd
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2* |
| * |
| = |
| |
| | log3x | | 1+log3x | | 2+12log3x | |
t=log
3x
2*(2+
12t)=t(1+t)
4+t=t+t
2
t
2−4=0
(t−2)(t+2)=0
t=2 lub t=−2
stąd:
log
3x=2
x = 3
2=9
lub
log
3x=−2
x=3
−2=
19
21 lis 17:21
Grześ: to gdzie jest u mnie błąd przy obliczaniu

pomińmy określenie dziedziny, ale gdzie zrobiłem
błąd
21 lis 18:21
Basia:
nigdzie; jest dobrze
Twoje t=logx3
moje t=log3x
jeżeli wrócisz do x dostaniesz taki sam wynik
21 lis 18:35
Grześ: aha, okej. Tylko z ciekawości pytam, bo wrzuciłaś swoje obliczenia.

No to nic, pozdrawiam
21 lis 18:38
Basia:
zaczęłam pisać zanim Ty wrzuciłeś swoje
21 lis 18:41