Sprawdź, czy równość jest tożsamością
Leżę i kwiczę: Plz., pomóżcie.
Zadanie
Sprawdź, czy równość jest tożsamością
| | 1 | |
a) (1+cosα)( |
| −ctgα)=sinα |
| | sinα | |
| | cosα | | 1 | |
b) |
| +tgα=− |
| |
| | sinα−1 | | cosα | |
21 lis 16:17
Leżę i kwiczę: | | 1 | | cosα | | (1−cosα)(1+cosα) | | 1−cos2α | |
a) L=(1+cosα)( |
| − |
| )= |
| = |
| =sinα ⇒ L=P |
| | sinα | | sinα | | sinα | | sinα | |
To zrobiłem, ale b mi nie wychodzi
21 lis 16:29
Leżę i kwiczę: | | 1−sinα | | 1 | |
Policzyłem jeszcze raz to b) i wyszło mi L=....= |
| = |
| czyli L≠P |
| | (sinα−1)cosα | | cosα | |
teraz pytanie czy wszystko dobrze policzyłem

Mógłby ktoś spr. Z góry thx
21 lis 16:51
Biały: To dobrze to w końcu jest czy źle
21 lis 17:24
Biały: Mi wyszło podobnie i jestem też ciekawy czy dobrze to policzyłem
21 lis 17:25
Leżę i kwiczę: I jak
22 lis 14:54
domino:
| | 1−sinα | | −( sinα−1) | | 1 | |
L= |
| = |
| = − |
|
|
| | (sinα−1)*cosα | | (sinα−1)*cosα | | cosα | |
L=P
jest tożsamością , przy założeniu,że cosα≠0 i sinα≠1
22 lis 15:02
Godzio: Jest ok
22 lis 15:02