funkcja
olka: | | x | |
dana jest funkcja f(x)= |
| . wyznacz dziedzine, mejsce zerowe i oblicz, dla jakich |
| | |x|+1 | |
argumentów wartości funkcji są mniejsze od 1.
pomożecie?
21 lis 16:16
Tragos: D: mianownik różny od zero:
|x| + 1 ≠ 0
|x| ≠ −1
x ∊ R
21 lis 16:29
Tragos: miejsce zerowe:
f(x) = 0
x = 0
21 lis 16:29
Tragos: f(x) < 1
| x | |
| < 1 / * |x|+1, gdzie |x|+1 > 0 |
| |x|+1 | |
x < |x| + 1
teraz trzeba rozważyć dwa przypadki:
po rozwiązaniu obu przypadków bierzesz sumę 1 ⋁ 2
21 lis 16:31