matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Zdesperowana:
x
3
− 1
x
3
+ 1
:
=
x
3
+ x
2
+ x
5x
3
+ 5x
2
21 lis 16:02
M:
14 kwi 14:19
M:
26 maj 10:11
Jinxia:
x
3
−1
x
2
+1
:
x
3
+x
2
+x
5x
3
+5x
2
x
3
−1= (x−1)(x
2
+x+1) x
3
+1=(x+1)(x
2
−x+1)≠0 x≠1 x
3
+x
2
+x=x(x
2
+x+1)≠0 x≠0 5x
3
+5x
2
=5x
2
(x+1)≠0 x≠0 oraz x≠−1 D=ℛ\{−1,0,1}
(x−1)(x
2
+x+1
5x
2
(x+1)
x−1
5x
2
*
=
*
=
x(x
2
+x+1)
(x+1)(x
2
−x+1
x
x
2
−x+1
5x
2
(x−1)
5(x−1)
=
=
x(x
2
−x+1)
x
2
−x+1
26 maj 17:08