Próbuje z Talesa ale wychodzą bzdury. Ktoś pomoże?
Długość odcinka |ab| położonego na okręgu (cięciwy) wynosi 4,40m
Odcinek najdłuższy prostopadły do cięciwy łączący ja z okręgiem (strzałka łuku) |xy| ma wymiar
0,37m
Jaka jest długość promienia r
| 2r | r−|xy| | ||
= | |||
| |ab| | |xy| |
| 2r | r−0,37 | ||
= | |||
| 4,40 | 0,37 |
bo źle robisz....
tw. Talesa to proporcje dla kąta:
| y | d+c | a+b | |||
= | = | ||||
| x | c | a |
| c | d | c+d | |||
= | = | ||||
| a | b | a+b |
za to można tw.Pitagorasa...
a teraz obrazuję czemu nie można było tego z Talesa zrobić, bo w Talesie te odcinki łączą
ramiona kąta a jak widzisz na rysunku nie ma takiego kąta który łączyłby końce odcinka cięciwy
i końce średnicy za 'jednym zamachem'