uprość wyrażenie a) IxI - I-xI+I2xI, jeśli x ≤0 b) Ix+2I+Ix-2I+ p{ 9-6x+x^2 }
wojtek: uprość wyrażenie
a) IxI − I−xI+I2xI, jeśli x ≤0
b) Ix+2I+Ix−2I+ √ 9−6x+x2
21 lis 15:59
Tragos: a) |x| − |−x| + |2x|, gdzie x ≤ 0
−x − [−(−x)] − 2x = −x −x − 2x = −4x
21 lis 16:01
wojtek: b) Ix+2I+Ix−2I+ √ 9−6x+x jeśli −2≤ x ≤2
21 lis 16:02
Tragos: b) |x+2| + |x−2| + √x2 − 6x + 9 = |x+2| + |x−2| + √(x−3)2 = |x+2| + |x−2| + |x−3|
21 lis 16:02
Tragos: |x+2| + |x−2| + |x−3|, gdzie −2 ≤ x ≤ 2, teraz z tego przedziału wybieramy jakiegoś testera,
np. 0
x + 2 jest dodatnie, x − 2 jest ujemne, x − 3 jest ujemne, czyli:
x + 2 − (x−2) − (x−3) = x + 2 − x + 2 − x + 3 = −x + 7
21 lis 16:04