matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ktoś pomoże mi?
Wiola:
Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie (1 +3x)
2
− (3x − 1)
2
− 6x, a następnie oblicz jego wartość dla x= − 1/3?
21 lis 15:47
studia:
1+6x+9x
2
−9x
2
+6x−1−6x=6x 6*(−1/3)=−2
21 lis 15:49
Wiola:
dziękuję
21 lis 16:30