procenty :)
Natalia: Pensja pewnego pracownika rosła co roku o 20%. O ile % wzrosła pensja w ciągu 3 lat?
21 lis 15:38
M4ciek:
20% − tyle wynosila w 1 roku
40% − tyle wynosila w 2 roku
60% − tyle wynosila w 3 roku
Odp. O 40% ,ale nie jestem pewien.
21 lis 15:48
Kejti: na początku wynosiła 'a'
po pierwszym roku:
1,2a
po drugim roku:
1,2a*1,2=1,44a
po trzecim roku:
1,44a*1,2=1,728a
1,728−1=0,728=72,8%
jeśli znów sie nie walnęłam..
21 lis 15:55
Sylwia: mi wyszło, że jego pensja wzrosła o 72,8%
21 lis 15:55
Sylwia: ooooo... Czesc Kejti, może pomożesz mi w zadaniu?
21 lis 15:56
Kejti: nie umiem pisać równań stycznych..
21 lis 15:57
Sylwia: szkoda
21 lis 15:59
mena: a potrafi któś geometrie na płaszczyźnie? potrzebuje pomocy...
21 lis 16:01
Natalia: dziękuje
21 lis 16:10