Zadanie z okręgu.
Sylwia: Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących przez punkt A, jeśli:
d) o: x
2+y
2+6x+2y+5=0 ; A(−2,2)
e) o: x
2+y
2+10x−6y+30=0 ; A(−7,9)
f) o: x
2+y
2−6x+8y+21=0 ; A(5,−1)
a), b) i c) zrobiłam, ale to mi nie wychodzi...
Jeśli ktoś się podejmie, to proszę o wyjaśnienie krok po kroku
21 lis 15:27
Tragos: o: x2+y2+6x+2y+5 = 0
(x2 + 6x + 9) − 9 + (y2 + 2y + 1) − 1 + 5 = 0
(x2 + 6x + 9) + (y2 + 2y + 1) = 5
(x+3)2 + (y+1)2 = 5 ⇒
S(−3, −1); r = √5
A(−2, 2)
prosta jest styczna do okręgu ⇔odległość środka okręgu (punktu S) jest równa promieniowi
21 lis 15:39
Tragos: odległość środka okręgu (punktu S) od prostej m: y = ax + b jest równa promieniowi
A ∊ m ⇒ 2 = −2a + b
21 lis 15:40
Sylwia: Ale trzeba napisać równania dwoch prostych stycznych do tego okregu
21 lis 15:41
Sylwia: | | 4 | | 1 | |
e) odp. x=−7 ⋁ y=− |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | |
21 lis 15:43
Sylwia: jak mam do tego dojsc?
21 lis 15:44