...
Wierzba: Dany jest wielomian W(X)=(x
2+2x−24)(x−m
2−3m). Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których wielomian ma dwa pierwiastki.
Obliczyłem, że z pierwszego nawiasu są już dwa pierwiastki −6 i 4.
Więc w drugim nawiasie ma być zero pierwiastków


więc delta <0

| | 4 | |
To wychodzi mi, że m2<− |
| i dalej nie wiem bo nie może być z ujemnej liczby pierwiastka |
| | 9 | |
drugiego stopnia? to znaczy, że m E R

21 lis 15:16
Kuba: W drugim nawiasie jest rownanie 1 stopnia, zawsze bd miec miesce zerowe chyba ze −m2−3m=0
wtedy w(x)=o
21 lis 15:24
eloo: kuba nie masz racji ... −m2−3m=−6lub4 bo zeby ten wielomian mial dwa pierwiastki jeden musi
być podwójny
1 mar 23:22