matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Wierzba:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
−3x
2
+ax+b. Wyznacz parametry a, b jeśli wiesz, że W(a+1)=W(a)−1
2
Obliczyłem, że a=1 lub a =−
i mam problem jak b obliczyć?
3
Z góry dzięki
21 lis 15:07