f. liniowa
zoś: Określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru a. BŁAGAM O POMOC!
a) x+a=2x−3a
b) (3−a)x=4+x
c) ax−1=a−x
d) 4ax+a=2a−ax
e) a2 x+1= a2 +ax
f) a(ax−a−1)=x−2
21 lis 14:38
Tragos: a) x + a = 2x − 3a
x = 4a
odp. jedno rozwiązanie dla a ∊ R
21 lis 14:41
Tragos: b) (3−a)x = 4+x
3x − ax = 4+x
3x − ax − x = 4
2x − ax = 4
x(2−a) = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 przypadek:
2 − a ≠ 0 ⇒ a ≠ 2
wtedy
1 rozwiązanie dla a ≠ 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 przypadek:
2 − a = 0 ⇒ a = 2
wtedy
0x = 4 − sprzeczne
0 rozwiązań dla a = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21 lis 14:46