uklad równań
beti: Pomóżcie
Dany jest układ równań x+ky=k+2 kx+y= k Czy istnieją takie wartości parametru k, dla których
rozwiązanie układu równań spełnia równanie okręgu x2+y2=3
21 lis 14:33
beti: pomocy........................
21 lis 14:36
R.W.16l: nie wiem, szczerze, chyba coś takiego
x+ky=k
k(y−1)=x
kx+y=k
k(x−1)=y
x(x−3)=y(y−1)
x
2−3x−y
2+y=0
x
2−3x−y
2+y=0
x
2+y
2=3
21 lis 14:39
beti: odpowiedź to: tak, np. k=1+√2 lub k=1−√2 czyli powinna wyjść f. kwadratowa, delta i
ppierwiastki
21 lis 14:43