?
ilak: cos
48 x + sin
48 x =1 −−rozwiąz równanie
jakis pomysł ?
21 lis 14:29
ilak: bład
cos48 x + sin48x =1
21 lis 14:29
Basia:
stosunkowo łatwo udowodnić indukcyjnie, że
równanie
cos2nx+sin2nx=1
jest tożsamością trygonometryczną dla każdego n∊N
z tego oczywiście wynika, że zb.rozwiązań równania
cos48x+sin48x=1
jest cały zbiór R
dowód indukcyjny spróbuj przeprowadzić sam, naprawdę nie jest trudny
a jeżeli sobie nie poradzisz pisz, wtedy pomogę
21 lis 16:55
AS: Do Basi.
Coś mi tu nie pasuje z tą Twoją tożsamością.
Przykład
sin4(45o) + cos4(45o) = 0.5
sin8(30o) + cos8(30o) = 0.3203
21 lis 18:04
ilak: czyli jak to zrobic ?
21 lis 18:43
Basia:
oczywiście masz rację Asie coś mi się pokręciło
21 lis 18:53
AS: Pocieszyłaś mnie,że nie jestem odosobniony.
Serdeczne pozdrowienia.
21 lis 19:07
AS:
sin48x + cos48x = 1
sin48x + (cos2x)24 = 1
sin48x + (1 − sin2x)24 = 1
sin48x + 1 − C1*sin2x + C2*sin4x − C3*sin6x + ... + sin48x = 1
gdzie C1 , C2 ,...są odpowiednimi współczynnikami Newtona
Wyłączam sin2x przed nawias
sin2x*(2*sin46x − C1 + C2*sin2x − ...) = 0
Są dwie możliwości
I sin2x = 0 ⇒ sinx = 0 ⇒ x = k*π gdzie k ∊ C
II 2*sin46x − C1 + C2*sin2x − ... = 0 to równanie chyba nie ma rozwiązania
Jedynym rozwiązaniem jest x = k*π gdzie k ∊ C
21 lis 19:36