Wartość bezwzględna równania i nierowności
kogiel: 1. x2 − 5x + 4x2 − 4 ≤ 1
2. |2x − 4| + |x − 4| ≥ x
3. √x2 − 8 x + 16 + 7 < |2 − 3 x| − 3 x
4. (2 x − 1)|x − 1| = x
5. x2 + |3 x −1| −1 = 0
6. |− x2 + 2x| < x
7. |x2 − 3x + 1| < 1
8. |x2 + 3x| − |1 − x2| > 1
9. |x +1| + |x −1| ≥ x2
10. |4x3 + x| − x4 = 4
11. |2|x| − 1| < 3
12. 2x|x−3| = x−2
13. |x−3| + |x+4| < 9
14. |x2 + 4x − 5| + |x2 + 4x| = 5
15. x3 ≤ x |x+2|
16. |x3 − 3x| ≥ 2
17. |x3 + 6x2 + 13x + 10| < 10
18. |x−3| +|x+3| = 9
19. |x| + |x + 2| + |2x + 2| = 4
20. x2 − 3|x + 2| ≥ 0
21. |x + 2| (x − 1)+ x − 1 > 0
22. √x2 + 4x + 4 ≤ − x2 + 4
23. |1− x2| > x + 2
24. |x2 − 9| + |x2 − 4| = 9
25. |x2 − 2x − 3| < 3x − 3
26. |x|x3 − 16 = 0
27. x4 + 3 − |3x3 + x| = 0
28. 2|x|−1 > 2
29. |x +1| − |x −1|x = 1
30 |x2 − 5x + 9| < |6 − x|
31. |x| + |x − 2| ≥ x2 − 2x + 1
32. |x3 − x| ≤ 3x
33. |x3 − x| < 6
Mam sporo przykladów do zrobienia na jutro i już połowę zrobiłem, tylko wychodzą mi bardzo
rózne wyniki, jakies pierwiastki itd... i własnie nie wiem np, w jakich przypadkach mogę
korzystać z własności wartości bezwzględnej, i kiedy np mam sumować wyniki a kiedy mam
wyznaczyć tylko część wspólną ?
jakby ktoś zechciał mi pomóc choć w pewnej części bym był bardzo wdzięczny.
21 lis 14:22
think: podaj wyniki odpowiem czy masz dobrze, ale robić za Ciebie nie będę.
21 lis 14:32