Oblicz granice w + nieskończoności
Krzyś: √x2+3x−x
21 lis 14:20
Basia:
pomnóż i podziel przez √x2+3x+x
21 lis 14:21
Krzyś: odpowiedź brzmi 3/2 ale nie mam pojęcia jak to rozpisać.... ?
21 lis 14:23
Basia:
no właśnie Ci napisałam
pomnóż i podziel przez √x2+3x+x
21 lis 14:25
Krzyś: √x2+3x−x * √x2+3x+x = x2+3x−x .... o tym mówisz? i teraz mam to podzielić przez tamto
wyrażenie.... +x ?
21 lis 14:29
Basia:
tak, bo
| | (√x2+3x−x)(√x2+3x+x) | |
√x2+3x−x = |
| = |
| | √x2+3x+x | |
dokończ
21 lis 14:35
Krzyś: czy może masz na myśli to że to z pierwiastkiem +x dzielisz mnożysz przez pierwiastek −x /
pierwiastek −x. ?
21 lis 14:36
Krzyś: a te x przed ostatnim Twoim napisem nie dąży czasem do nieskończonośći i wtedy te x * 2 to nie
jest nieskończoność?
21 lis 14:38
Krzyś: a nie przecież to się skróci.... Dziękuje za pomoc : )
21 lis 14:45