Ktoś mi pomoże?
Wiola: a) (1−
√2) + (
√2 − 3) =
( ) − nawiasy mają być pionowe kreski jak przy wartości bezwzględnej ale nie umiem tu tego
zapisać więc zapisałam zwykłe okrągłe. Ja też tak to potraktowałam i wynik mi wyszedł −2
(skróciłam pierwiastki i samo wyszło) ? Nie wiem czy dobrze zrobiłam, może sobie uprościłam

?
Drugi przykład podobny z tymi samymi nawiasami:
b) (
√3 −
√2) − (
√3 − 1) = ?
podobnie obliczyłam przepisując wszystko bez nawiasów zmieniając znak bo jest − przed nawiasem
i wyszło 1−
√2 ?
c) te same nawiasy
(5−7) − (−3 + 4) = ?
Mi wyszło −3 ?
21 lis 13:41
M4ciek:
a) I1 − √2I + I√2 − 3I = −1 + √2 − √2 + 3 = 2
b) I√3 − √2I − I√3 − 1I = √3 − √2 − √3 + 1 = 1 − √2
c) I5 − 7I − I−3 + 4I = 2 − 1 = 1
21 lis 13:46
21 lis 13:46
Wiola: w a) czasem nie ma być: −2?, bo nie rozumiem czemu został zmieniony znak przy 1?
b) tutaj wyszło mi tak samo
c) tutaj mi wyszło zupełnie inaczej
(5−7) − (−3 +4)= 5 − 7 +3 −4 = −3 a nie 1? przecież 5−7 jest −2 nie 2? Czy ktoś jeszcze to ze
mną skonsultuje?
21 lis 14:12
Tragos: |5−7| = |−2| = 2...
21 lis 14:22
Wiola: ok dzięki rozumiem wartość bezwzględna z liczb ujemnych czyli (−2) = 2 a z dodatnich nie trzeba
już tego robić stąd 2−1 = 1

dzięki pozdrawiam
21 lis 15:05