pomoc
ilak: cos
2 x , cos
2 x +sin x, cos
x + 2 sin x
sa odpowiednio pierwszym ,drugim i trzecim wyrazem ciągu arytmetycznego, w którym suma
pierwszych czterech wyrazów jest równa 6.
Jakas podpowiedz ?
r=sin x
z 1)an=a1+(n−1) *r
an= cos
2 x +3 * sin x
3=cos
2x +an
wiem próbowałem podstawic z 1 i 2
3=cos
2 x + cos
2 x +3 *sin x
co dalej ?
21 lis 13:39
Godzio:
Rozumiem że x masz obliczyć

cos
2x + cos
2x + sinx + cos
2x + 2sinx + cos
2x + 3sinx = 6
4cos
2x + 6sinx = 6
4(1 − sin
2x) + 6sinx = 6
4 − 4sin
2x + 6sinx = 6
4sin
2x − 6sinx + 2 = 0
2sin
2x − 3sinx + 1 = 0
Δ = 9 − 8 = 1
√Δ = 1
| | 3 + 1 | | 3 − 1 | | 1 | |
sinx = |
| = 1 lub sinx = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
21 lis 13:44
ilak: w pierwszej linijce jest bład
cos2x , cos2x + sin x, cos2 + 2 sinx
21 lis 13:48
Godzio:
Wiem wiem

rozwiązanie jest już bez błędu
21 lis 13:50
ilak: dzieki bardzo
21 lis 13:54