prawdopodobieństwo
sella: W dwóch pudełkach są cukierki. W pierwszym pudełku jest 15 cukierków czekoladowych i 5
owocowych, a w drugim pudełku jest 20 cukierków czekoladowych i 30 owocowych. Losujemy
cukierek najpierw z pierwszego, a potem z drugiego pudełka.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że w wyniku losowania otrzymamy dwa cukierki czekoladowe?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, ze jeden z wylosowanych cukierków będzie czekoladowy, a drugi
owocowy?
Pomóżcie proszę z drzewkami, bo sama nie wiem jak zacząć....
21 lis 13:36
21 lis 13:41
21 lis 13:42
Godzio:
To jednak ja nie pomogę, musisz poczekać na kogoś innego
21 lis 13:44
Godzio: Jednak pomogę

pomyliłem się w dodwaniu
I 15 czekoladowych 5 owocowych
II 20 czekoladowych 30 owocowych
a)
| | 15 | | 3 | |
Z pierwszego: |
| = |
| |
| | 20 | | 4 | |
Zdarzenia są niezależne od siebie więc prawdopodobieństwo jest:
| | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
P(A∩B) = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 5 | | 20 | | 10 | |
21 lis 13:46
sella: świetnie, a można to rozpisać za pomocą drzewka? tak bym wolała...
21 lis 13:47
Godzio:
b)
| | 15 | |
Z pierwszego |
| = {3}{4} |
| | 20 | |
lub
Więc prawdopodobieństwo jest:
Drzewek Ci nie rozrysuje bo jeszcze nie umiem
21 lis 13:49