Oblicz cosα, jeśli: sin^2α+cosα+1=0
pietrowicz: Oblicz cosα, jeśli:
sin2α+cosα+1=0
W odpowiedziach mam −1 ; nie mam pojęcia dlaczego, skoro:
cosα=−1−sin2α ; więc jak −1 może się równać −1 − sin2α ?
21 lis 13:22
Godzio:
sin
2α = 1 − cos
2α
1 − cos
2α + cosα + 1 = 0
cos
2α − cosα − 2 = 0
Δ = 1 + 8 = 9
| | 1 + 3 | |
cosα = |
| −− sprzeczność |
| | 2 | |
21 lis 13:24
Michał: sin
2a = 1−cos
2a
I rozwiązujesz równanie kwadratowe

1−cos
2a + cosa+1=0
−cos
2a + cosa+2=0
cosa=t t∊<−1;1>
−t
2+t+2=0
Δ=9
t
1= −1
t
2= −2∉ <−1;1>
Odp. cosa= −1
21 lis 13:27
pietrowicz: dziękuję
21 lis 13:31
pietrowicz: mam jeszcze problem z takim:
21 lis 13:50
Godzio:
| | sinα | | cosα | | sin2α + cos2α | | 1 | |
tgα + ctgα = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | sinα | | sinαcosα | | sinαcosα | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| 2 | | sinαcosα | | sin2α | |
21 lis 13:52
pietrowicz: | | 1 | | 1 | |
i jak z |
| = |
| obliczyć cosα, bo dalej nie rozumiem  |
| | sin2α | | sinα | |
21 lis 13:58
Godzio: w sumie nie potrzebnie chowałem do wzoru
21 lis 14:00
pietrowicz: a no i wszystko jasne, robiłem to naokoło
21 lis 14:04