matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Wierzba:
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)=x
4
+ 64 Nie mogę wpaść na pomysł jak to zrobić. Z góry dzięki za pomoc
21 lis 13:19
Godzio:
x
4
+ 64 = (x
2
+ 8)
2
− 16x
2
= (x
2
+ 8 − 4x)(x
2
+ 8 + 4x) = (x
2
− 4x + 8)(x
2
+ 4x + 8)
21 lis 13:20