funkcja kwadratowa ,pomocy !!!
Pawełek: 1.Dla jakich wartości m funkcja f(x)=x2+mx+5 ma 2 miejsca zerowe
2. Wyznacz wzór f. kwadratowej wiedząc, że zbiorem wartości jest przedział <1,+∞), prosta o
równaniu x=2 jest osią symetrii jej wykresu oraz a=2.
21 lis 13:18
Godzio:
1) Δ ≥ 0 −− rozwiąż to
2.
ZW: <1,∞) ⇒ q = 1
Oś symetrii: x = 2 ⇒ p = 2
a = 2
Postać kanoniczna: f(x) = a(x − p)2 + q = ... podstaw wszystko, wymnóż i podaj odpowiedź
21 lis 13:19
Pawełek: 2.f(x)=2(x−2)
2+1=2x
2−8x+9
1. w pierwszym za bardzo nie rozumiem , wiadomo, że funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe
jeśli delta jest dodatnia ale nie wiem co z tym fantem zrobić
21 lis 13:36