Pomocy?
Wiola: [ 3 √64 − √ 2 1/4 * (−1 1/3) 2] : (−1/3) 3 jest:
a. Liczbą całkowitą b.liczbą wymierną c. −36 d. −62
21 lis 13:02
beata.: | | 3 | | 1 | | 1 | |
[4− |
| *169]: |
| = [4−83]*27=1 |
| *27=36.
|
| | 2 | | 27 | | 3 | |
odpowiedz a iczbą całkowtą

21 lis 13:37
Wiola: dzięki

Pozdrawiam
21 lis 13:41
Wiola: choć zapomniałam jak się oblicza pierwiastek z tą trójką u góry przed nim więc nie bardzo
rozwiązanie jest mi jasne do końca? Czyli skąd ta 4 się wzięła, bo p[64} jest 8 i co dalej z
tą trójką się robi?potem nie rozumiem jak obliczyłaś √2 1/4? skąd − 3/2? no i nie wiem czy
przy dzieleniu nie zapomniałaś o minusie? bo tam jest(−1/3)3? a napisałaś 1/27 może −1/27 to
ważne bo wynik wtedy ujemny będzie czyli odp c tez by była dobra?
nie bardzo rozumiem skąd −8/3? ja bym skróciła przy mnożeniu −3/2 *16/9 czyli −8/2 a to jest −4
czyli ?
Chciałabym to zrozumieć więc proszę mogłabyś to rozpisać krok po kroku co Ci się z czego
wzięło? Dzięki i pozdrawiam.
21 lis 13:56