Proszę o pomoc
arigatou: Pawel mowi do Piotra, Mam 3 razy wiecej lat niz ty miales wtedy, kiedy ja mialem tyle lat ile
ty masz teraz. Kiedy osiagniesz moj wiek bedziemy mieli lacznie 112 lat. Ile lat ma Piotr?
21 lis 13:00
Godzio:

3x − y = y − x
4x = 2y
2x = y
3x − y = 3x − 2x = x −− o tyle Piotr jest starszy od Pawła
osiągnie jego wiek za x lat, i w tym czasie wiek Pawła zwiększy się również o x
(y + x) + (3x + x) = 3x + 4x = 112
7x = 112
x = 16 ⇒ 3x = 48 lat
Odp: Piotr ma 48 lat
21 lis 13:17
Godzio:
w tabelce zmień sobie Paweł ⇔ Piotr, miało być na odwrót
21 lis 13:21
arigatou: dzięki wielkie
21 lis 14:35