rozwiazywanie rownania
xyz: x3 + 1x3 = 6 ( x + 1x )
21 lis 12:53
Kejti:
x
6+1=6x
4+6x
2
x
6−6x
4−6x
2+1=0
możesz teraz podstawić za x
2 np. t. albo próbować to rozłożyć..
21 lis 12:57
Godzio: Z takiej postaci raczej trudno by było to obliczyć, oczywiście dla chcącego nic trudnego w
końcu by się wykombinowało ale chyba lepiej by było to tak zrobić:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )(x2 − 1 + |
| ) = 6(x + |
| ) |
| | x | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )(x2 − 1 + |
| ) − 6(x + |
| ) = 0 |
| | x | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )(x2 + |
| − 7) = 0 x + |
| = t, x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 |
| | x | | x2 | | x | | x2 | | x | |
t(t
2 − 9) = 0
t(t − 3)(t + 3) = 0
t = 0 lub t = 3 lub t = −3
x
2 + 1 = 0 −− brak rozwiązań
| | 1 | | 1 | |
x + |
| = 3 x + |
| = − 3 −−− rozwiąż to i masz odp. |
| | x | | x | |
21 lis 13:08