matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz rownanie
anaa:
Rozwiaż rownanie 7( x + 1/ x) − 2 ( x
2
+ 1/ x
2
) = 9 prosze o pomoc
21 lis 12:50
M:
14 kwi 14:20
M:
26 maj 06:01
Jinxia:
x+1
7*
−2*U{x
2
+1}{x
2
|=9
x
x≠0
7(x+1)
2(x
2
+1)
−
=9
x
x
2
7x+7
−2x
2
−2}{x
2
}=9 /*x
2
x
x(7x+7)−2x
2
−2=9x
2
7x
2
+7x−2x
2
−2=9x
2
−4x
2
+7x−2=0 4x
2
−7x+2=0 Δ=49−32=17
7−
√
17
x
1
=
8
7+
√
17
x
2
=
8
26 maj 13:57