wyznacz wzór funkcji
karola: Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia warunek:
a) f(−2x+1)=4x−3
b) f(3x+2)=9x+1
c) f(5x+2)=x+1
21 lis 12:47
Tomek.Noah:
y=ax+b
a teraz np.
f(2)=4
czyli np
4=2a+b
f(x)=y
cziasz?
21 lis 12:49
karola: a mógłbyś mi zrobić jeden przykład z tego? bo chyba coś mi się pokręciło...
21 lis 12:54
karola: prosze o pomoc....
21 lis 13:38
Godzio:
Doprować do postaci:
f(coś) = a * coś + b
21 lis 13:39
karola: 4x−3=4(−2x+1)−3
4x−3=−8x+4−3
12x−4=0 i co dalej?
21 lis 13:47
Godzio:
f(−2x + 1) = 4x − 3 = 4x − 2 − 1 = −(−4x + 2) − 1 = −2(−2x + 1) − 1 ⇒ f(x) = −2x − 1
Rozumiesz?
21 lis 13:51
karola: dzięki wielkie, rozumiem
21 lis 14:00